Święty Mikołaj ponownie zamieszka w Parku Śląskim!
Przywitajmy go razem z Szefami Kuchni Kulinarnego Ognia
Już 1 grudnia w Parku Śląskim zapanuje świąteczny klimat. Tego dnia zaplanowano uroczyste rozświetlenie bożonarodzeniowej choinki, którą ozdobią setki świateł. To majestatyczne, kilkunastometrowe drzewo rośnie nieopodal rzeźby Żyrafy. To właśnie w tym miejscu odbędzie się rozpoczęcie sezonu świątecznego.
W niedzielę, 1 grudnia, warto wybrać się do Parku Śląskiego. Zaplanowano tu mnóstwo atrakcji, kulminacyjnym punktem będzie rozświetlenie choinki i wspólne śpiewanie kolęd.
Wydarzenie rozpocznie się na alei Żyrafy już od godz. 13:30. To wtedy kucharze z Kulinarnego Ognia ruszą z wydawaniem przepysznych smakołyków. W tym dniu będzie można zakosztować potraw w cenie datku wrzuconego do puszki. Organizatorem zbiórki jest Fundacja Park Śląski, która całość zebranych środków przeznaczy na organizację zajęć dla dzieci ze świetlic środowiskowych.
- Kulinarny Ogień od lat przyciąga entuzjastów pysznego jedzenia. Bardzo się cieszę, że jedną z edycji uda się zorganizować w Parku Śląskim. Cel jest szczególny. Datki wrzucone do puszki w zamian za pyszne jedzenie, pomogą w organizacji wypoczynku dla dzieci ze świetlic środowiskowych. W wakacje zaprosimy je do Zielonych Płuc Śląska – mówi Łukasz Pulnar, prezes Fundacji Park Śląski.
– „Kulinarny Ogień to coś więcej niż wydarzenie – to święto wspólnoty, smaków i atmosfery, która ogrzewa w chłodne dni. W tym roku szczególnie cieszymy się, że możemy nie tylko celebrować świąteczny czas, ale również wesprzeć dzieci ze świetlic środowiskowych, zapewniając im zajęcia na kolejny rok” – podkreśla Marcin Socha, jeden z organizatorów z Kulinarnego Ognia. – „Serdecznie zapraszamy wszystkich – to idealna okazja, aby spędzić ten wyjątkowy dzień z rodziną i przyjaciółmi, delektując się wybornymi smakami i uczestnicząc w pięknej świątecznej inicjatywie.”
W świątecznie udekorowanej przestrzeni uczestnicy będą mogli spróbować wyjątkowych potraw, idealnych na zimowe dni, które łączą tradycyjne receptury z nowoczesnym podejściem. W powietrzu unosić się będą aromaty rozgrzewających zup, wypieków i innych przysmaków, serwowanych przez szefów kuchni znanych z poprzednich edycji wydarzenia. Nie zabraknie także okazji, by ogrzać się przy ogniu i celebrować wspólny czas w przyjaznej atmosferze.
Strefa gastronomiczna Kulinarnego Ognia będzie do Waszej dyspozycji do godziny 17:30. Będzie jej towarzyszyło stoisko z grzanym winem i piwem oraz gorącymi napojami, na które zaprasza restauracja Browar Przystań, kultowe miejsce na mapie Parku Śląskiego.
Degustacji będą towarzyszyły animacje, karaoke, a także konkursy dla dzieci. W tym dniu będzie można także wziąć udział w mikołajkowej grze terenowej. Zapisy na grę terenową startują w środę 20 listopada. Zgłoszenia należy przesyłać na adres marketing@parkslaski.pl – koniecznie podając liczbę osób
w drużynie (maksymalnie 5 osób). Liczba grup jest ograniczona.
Domek Świętego Mikołaja powstanie przy rzeźbie Żyrafy (będzie otwarty od 1 do 8 grudnia). Każde dziecko będzie mogło odwiedzić długobrodego, a także zrobić sobie z nim zdjęcie.
Zgromadzeni 1 grudnia przy Domku Mikołaja i uczestnicy gry terenowej wspólnie wezmą udział
w rozświetleniu świątecznej choinki, nastąpi to o godz. 16:30.
Oprócz kulinarnej uczty na uczestników czeka także świąteczna oprawa muzyczna. Na scenie wystąpią dzieci z Młodzieżowego Domu Kultury im. dr. H. Jordana z Siemianowic Śląskich pod opieką Bogumiły Kliś.
Zakończenie wydarzenia zaplanowano na godz. 17:30.
Po takiej inauguracji sezonu świątecznego każdy poczuje magię świąt.
Godziny otwarcia Domu Świętego Mikołaja:
1.12 w godz. 14:30 - 18:00
2.12 w godz. 15:00 - 18:00
3.12 w godz. 15:00 - 18:00
4.12 w godz. 15:00 – 18:00
5.12 w godz. 9:00 - 18:00 (w tym dniu odbędzie się w Parku Śląskim Marsz Małych Mikołajów, weźmie w nim udział niemal 600 dzieci z okolicznych szkół i przedszkoli)
6.12 w godz. 15:00 - 18:00
7.12 w godz. 14:00 – 18:00
8.12 w godz. 14:00 – 18:00
WAŻNE: PODCZAS KULIANRNEGO OGNIA PŁATNOŚĆ WYŁĄCZNIE GOTÓWKĄ!